top of page

“Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…”. Οι στίχοι από το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου που ακούστηκαν μαζί με τις αναμνήσεις και τα όνειρα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, όπως τα μετέφεραν με το δικό τους τρόπο επί σκηνής οι μαθητές 6 σχολείων της Πάτρας, ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης-παράστασης.
Το παιδί, το κάθε παιδί, είναι η ελπίδα μας… Αυτή την ελπίδα εκφράζουν μέσα από τα κείμενά τους στο βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» παιδιά που αναγκάστηκαν να χάσουν την παιδική τους ηλικία από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις στερήσεις. Οι μαθητές των σχολείων, επεξεργάστηκαν βιωματικά και με τη δική τους ματιά το υλικό των αφηγήσεων, δημιούργησαν σύντομες σκηνές με στόχο να δώσουν φωνή στους συνομήλικούς τους και τις παρουσίασαν σε ένα συλλογικό θεατρικό δρώμενο στους 350 και πλέον θεατές που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Μπράβο στα παιδιά που ως ενεργοί πολίτες έχουν το θάρρος να μιλούν, να συναισθάνονται και να ονειρεύονται, καθώς και στους εκπαιδευτικούς τους που αγκάλιασαν με αγάπη τη δράση κι υποστήριξαν την προσπάθεια των μαθητών τους. Ιδιαίτερα, ευχαριστούμε τη Θεατρολόγο Συγκλητική Βλαχάκη, που υποστήριξε τους μαθητές όλων των σχολείων και συντέλεσε στη σκηνική σύνθεση των δρώμενων σε μια ενιαία συλλογική παράσταση.
Επίσης, ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Πατρών για την παραχώρηση του χώρου και τις υπεύθυνες των Τμημάτων Αγωγής Υγείας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκ/σης Αχαΐας Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου και Ιωάννα Θωμοπούλου που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
Υπάρχει ελπίδα….

Γιώργος Μπεκιάρης, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός, συντονιστής Φεστιβάλ Πάτρας Πάτρα 18/3/2017

1 / 8

Please reload

Εργαστήριο 5

"Μονόλογοι στο Αιγαίο"

 

"Κι αν ήσουν εσύ;
 

Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

"Μονόλογοι στο Αιγαίο"

Το εργαστήριο "Μονόλογοι από το Αιγαίο" απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και παρουσιάζεται σε σχολεία στο πλαίσιο του Προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Το Πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;" και τα Εργαστήρια για μαθητές (Δράση 2) είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας και προσφέρονται δωρεάν. 

Το Εργαστήριο "Μονόλογοι από το Αιγαίο" σχεδιάστηκε με βάση το ομότιτλο βιβλίο "Μονόλογοι από το Αιγαίο - Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων" (2016) που περιλαμβάνει 28 προσωπικές ιστορίες-αφηγήματα ανήλικων προσφύγων, αποτέλεσμα κύκλου βιωματικών εργαστηρίων, που έγιναν σε ξενώνες φιλοξενίας στην Αθήνα και την Πάτρα, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2016. Τα κείμενα του βιβλίου διατίθεται δωρεάν

 

Διάρκεια εργαστηρίου: 2 διδακτικές ώρες για τμήμα ή ομάδα μέχρι 25 μαθητές

Το Εργαστήριο σχεδιάστηκε από την Σόνια Μολογούση, την Ηρώ Ποταμούση, το Γιώργο Μπεκιάρη και τη Διονυσία Ασπρογέρακα και υλοποιείται από πιστοποιημένους εμψυχωτές του Προγράμματος

 

Σύντομη περιγραφή: Το εργαστήριο έχει σαν βασικό στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να εξερευνήσουν, αποκωδικοποιήσουν και να ορίσουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τις ιστορίες/αφηγήσεις ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που περιέχει το βιβλίο των Μονολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κείμενα των Μονολόγων καθώς και άλλο οπτικοακουστικό υλικό θα αποτελέσουν την αφετηρία του εργαστηρίου και θα λειτουργήσουν σαν αφορμές για διάλογο και δημιουργία αναπαραστάσεων από τους συμμετέχοντες.

 

Οι τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και οι συμβάσεις που προτείνονται και εφαρμόζονται κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, θα αποτελέσουν τόσο τα μέσα διερεύνησης του αρχικού υλικού όσο και τα εργαλεία για τη δημιουργία νέων εικόνων και δράσεων από τους ίδιους τους μαθητές. 

Το εργαστήρι σχεδιάστηκε από τους: Διονυσία Ασπρογέρακα, Σόνια Μολογούση, Γιώργο Μπεκιάρη, Ηρώ Ποταμούση.


ΠΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το Εργαστήριο έρχεται μετά από αίτηση του σχολείου. Αιτήσεις μπορεί να γίνουν οποιαδήποτε χρονική στιγμή του 2017. Λόγω μεγάλου αριθμού αιτημάτων και περιορισμένου αριθμού Εργαστηρίων θα γίνει κλήρωση. Προτεραιότητα έχουν εκπαιδευτικοί μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Γραμματεία: 2106541600.

Μπορείτε να δείτε τις δράσεις στο Ημερολόγιο Δράσεων.

​Φόρμα αίτησης:

Anchor 1
bottom of page